Sirke Hakkında

Büyütmek İçin Tıklayın

     Sirke, sağlığınızın dostu ve en değerli yardımcısıdır. Elimizin altında her zaman bulunan, basit gibi görünen ama her daim etkili bir lezzet ve şifa kaynağıdır. Sayısız faydaları, onu her derde deva yapar, bu nitelikleriyle evdeki doğal eczanenizde hatırı sayılır bir yeri hak eder. Fakat sirke saf (sek) olarak tüketilmemelidir, her zaman bir miktar sulandırarak kullanılmalıdır.
     Elmadan elde edilen sirkenin haricinde, üzüm, hurma, kavun, muz, orman meyveleri (frambuaz vb.), hintdarısı, pirinç, patates, hindistancevizi, akçaağaç şurubu, bal, melas (şeker pekmezi), şeker pancarı, buğday ve hatta biradan bile sirke üretilebilir. Üzüm sirkesi en çok kullanılan sirke türüdür, fakat tedavi edici sayısız etkilerinden dolayı elma sirkesi en etkili olanıdır.
Sirkenin bilinçli bir şekilde kullanıldığında birçok derde deva olduğu geçmişten günümüze kadar uzanan deneyimlerle sabittir.
Aşağıda sirkenin başlıca faydaları (etkileri) sıralanmıştır.
·         Elma sirkesi kolesterole iyi gelir. Besinlerin ve sıvıların bağırsakta emilimini yavaşlatan, suda çözünen bir lif olan pektin açısından zengindir. Pektin, sindirim sisteminde yavaşça ilerlerken bağırsaklara yapışarak kolesterol emilimini engeller.
·         Hafıza zayıflaması hepimizi er ya da geç etkiler ama yaşlı insanlarda daha çok görülür. Yaşlılığın yanında bazı besinlerin eksik alınması da buna yol açar. Elma sirkesi, içerdiği zengin vitaminler, mineraller ve çeşitli aminoasitler sayesinde bu hastalığa karşı oldukça etkilidir.
·         Aşırı adet kanaması veya hemoroit kanamalarına karşı yemeklerden önce ılık ballı suya bir tatlı kaşığı sirke ekleyip içilmesi tavsiye edilir.
·         Burun kanamasında karşı sirkeye batırılmış bir tampon uygulamak yeterlidir.
·         Elma sirkesi, sağlam bir kemik yapısı için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, silis, manganez ve potasyum gibi oligo elementler açısından zengindir.
·         Sirke asidi normal dozlarda dahi mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Bu sebeple bazı salgın hastalıklara karşı tıbbi ve ciddi bir tedbir olarak hep tavsiye edilir.
·         Alkol sonrası alınan sirke vücudu dengeler, alkolün etkilerini azaltır.
·         Astım ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.
·         Sirke, arterit (iltihap) gelişimini yavaşlatabildiği gibi acılarını da dindirir.
·         Günde iki-üç defa bir çorba kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırıp içildiğinde böbrek taşına iyi gelir.
·         Bronşite karşı ballı sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı sirke eklenir, ihtiyaca göre günde üç kez veya daha fazla tüketilebilir.
·         Sirke, bağışıklık sistemini güçlendiren betakaroten içerir. Dolayısıyla hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.
·         Bacaklarda oluşan varislere, sirkeyle ıslatılan bez tampon yapılırsa bacakları rahatlatır.
·         Sirke mide hararetini giderir. Safrayı keser. Safra rahatsızlıklarına iyi gelir ve safra akıntısını tanzim eder.
·         Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu toksinlerden (zehirli atık maddeler) arındırır, yağlı – mukus kalıntılarını parçalar.
·         Yaşlılık lekelerini, bir tatlı kaşığı sirke ile bir tatlı kaşığı soğan suyu karışımını lekelerin üzerine günde iki defa uygulayarak hafifletmek mümkündür.
·         Sirkenin PH değeri, cildimizinki ile çok benzerdir. Antioksidan etkisi ve güçlendirici etkisi cildin yaşlanmasına karşı etkilidir.
·         Sirke salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek ve iştah açmak için kullanılır, hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler.


Etiketler : Sirke Hakkında