Baharatlar Hakkında

Büyütmek İçin Tıklayın

Anason:
Kahverengine yakın yeşil renktedir, anason bitkisinin tohumudur. Bütün veya hafif dövülmüş olarak genellikle kurabiyelerde, hamur işlerinde, kraker ve ekmeklerde kullanılmaktadır. Keskin ve güzel kokusu vardır, kavrulduğu zaman tadını arttıran anason tohumu Türkiye'de de yetiştirilmektedir.
Biberiye:
Akdeniz çevresinde bolca yetişir. Güzel kokulu yapraklara sahip, çiçekleri soluk mavi renkli bir baharattır. Kurutulmuş biberiye otunun dikenimsi yaprakları biraz dövülüp parçalanarak balık buğulamada, et ve soslu tavuk yemeklerinde, pizzaların sosunda kullanılır.  
Defne Yaprağı:
Defne ağacının hoş kokulu yaprakları çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Çorbalarda, domates soslarında, pilavlarda, turşularda, diğer et, sebze ve balık yemeklerinde, sos yapımında kullanıldığı gibi kozmetik ve ilaç sanayinde de kullanılır. Akdeniz ülkelerine özgü olan Defne ağacı Türkiye'de de bolca yetişmektedir.
Fesleğen-Reyhan Otu:
Akdeniz ülkelerinde yetişen yaprakları hafif acımsı ve hoş kokulu olan bir bitkidir. Soslu sebze ve et yemeklerinde, soslarda ve özellikle pizza sosunda kurutulmuş reyhan kullanılmaktadır. 
Haşhaş Tohumu:
Siyaha yakın renkte olan haşhaş tohumu, genellikle kavrulmuş olarak hamur işlerinde, çöreklerin üstlerine serpiştirmek için kullanılır.
Hint Cevizi:
Küçük Hindistan cevizi diye de bilinir. Güzel ve hoş kokulu olduğundan tatlılarda, keklerde ve diğer her türlü tuzlu yemeklerde aromayı arttırıcı bir baharat olarak kullanılır. Birçok ülke mutfağında diğer baharatlarla karıştırılarak da kullanılmaktadır.
Kajun:
Kajun baharatı birçok farklı çeşidi olan karışım bir baharattır. Köriye benzeyen, et yemeklerine, özellikle tavuğa çok yakışan bir karışımıdır. Piştikten sonra servis edilirken patates kızartmasının üzerine serpilirse patatese çok güzel bir tat verir.  Kajun baharatı, yemeklerde kendini yoğun bir şekilde hissettirir. Bu nedenle aroması fazla olan bir baharat çeşididir. Kajun baharatının karışımında genel olarak sarımsak, soğan, biber, karabiber, hardal ve kereviz bulunur.
Kakule:
Sıcak iklimlerde yetişen güzel kokulu bir bitkidir. Unlu mamullerde kullanılır, Afrika, Arap mutfaklarında yaygındır. Tohumları çay ve kahve ile birlikte kaynatılırsa çaya hoş bir aroma katar.
Karabiber:
Dünyaca tüketilen çok bilinen bir baharat türüdür. Yemeklerde kullanılan karabiberin tadını koruması için özellikle tüketileceği zaman öğütülmesi tavsiye edilmektedir.
Karanfil:
Et, tavuk kızartmalarında (üst kısmına bütün olarak batırarak), kurabiye, kek (toz halinde) ve tatlılarda kullanılır. Çaya da katılır, hoş kokusundan dolayı çaya ayrı bir aroma katar. Ayrıca ağızdaki sarımsak kokusunu gidermek için çiğnenir. İşkembecilerin (çorbacıların) olmazsa olmazıdır.
Kekik:
Çok güzel ve iştah açan bir kokuya sahip baharattır. Bütün et kızartmalarında, domates kaynaklı soslarda, hamur işlerinde, mantarlı yemeklerde ve kokoreç (sakatat) çeşitlerinde kekik kullanılmaktadır.
Kereviz Tohumu:
Turşu yapımında tatlandırmada, salata soslarında, çorbalarda, kızartma etlerin soslarında kullanılır. Her türlü yemekte farklı bir tat elde etmek için ya kavrularak, ya da toz haline getirilip yemeğe serpiştirilerek kullanılır.
Kişniş:
Maydanozu andıran, 20-60 cm yükseklikte, tüysüz otsu bir bitkidir. Bu bitkinin kurutulmuş meyvesi veya tohumu baharat olarak kullanılır. Köftelerde, kereviz, patlıcanlı, soğanlı, sosisli yemeklerde, mercimek, patates yemeklerinde, ayrıca bisküvi ve hamur işlerinde kişniş kullanılır.
Kimyon:
Kimyon bitkisinin tohumundan elde edilir. Köfte, ızgara, etli dolmalarda, çorbalarda kullanılır. Havuç, domates, biber salatalarının soslarında, lahana, patlıcan mercimek gibi sebzelerde ve patatesli yemeklerde kullanılır.
Mercanköşk:
Küçük yapraklı, güzel kokulu bir saksı bitkisidir. Balık ve et yemeklerinde, kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde, domatesli yemeklerde, salatalarda, haşlanmış sebzelerde kullanılır. Tavuk kızartmalarında fırına koymadan önce tavuğun içine bir miktar konulabilir. Ayrıca limon ve zeytinyağı ile kullanılması tavsiye edilir.
Nane:
Hoş kokulu bir bitkidir, hem taze hem de kurutularak kullanılır. Ezogelin, mercimek gibi çorbalarda, kuzu etinde, soslarda, salatalarda, dolmalarda, çay ve diğer içeceklerde kullanılır. Tatlı ve dondurmalarda servis yapılırken de kullanılır. Orta cağlarda mutfaklardaki kullanımının dışında toz haline getirilip dişleri beyazlatmada da kullanılmıştır.
Rezene:
Sarı çiçekli, yaprakları iplik biçiminde parçalı, hoş kokulu, meyveleri anason gibi yemeklerde ve bazı içkilerde tat verici olarak kullanılan, hekimlikte gaz söktürücü olarak yararlanılan, otsu bir bitkidir. Spagetti soslarında, salata soslarında, patates salatalarında, somon, uskumru, levrek gibi balıkların buğulamalarında, mantar soslarında ve bazı tür keklere ve konservelere kullanılır. 
Safran:
Çok pahalı bir baharattır. Baharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisidir. Bu bitkinin tepeciklerinin elle tek tek toplanarak kurutulmasıyla elde edilen safranın 225,000 tanesi ancak yarım kiloya yakın ürün verir. Genel olarak renklendirmek ve tat vermek için sıcak suda eritilmek sureti ile özellikle pilav, zerde, hamur işlerinde ve balık yemeklerinde kullanılır.
Sumak:
Sıcak bölgelerde yetişen, kabuğu hekimlikte, yaprakları dericilikte kullanılan bir ağaçtır. Bu ağacın mercimeğe benzeyen meyvesi dövülerek baharat hanine getirilir. Salatalarda (yeşil salatalar, domates, taze soğan) ve genellikle yoğurtlu kebaplarda kullanılır. Sumak ekşisinin antiseptik özelliği nedeniyle salatalarda kullanılmasında yarar vardır.
Susam:
Sıcak bölgelerde yetişen küçük bir bitkidir. Susam bu bitkinin küçük, sarımtırak tohumudur. Tat vermek için her türlü ekmek, hamur işi, bazı keklerde ve salata soslarında kullanılır. Çok eski tarihlerden beri kullanılan baharatlardan biri olan susam, yaklaşık M.Ö. 1500 yıllarında Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanılmıştır.
Tarçın:
İçinde kokulu bir yağ bulunan Tarçın ağacının kabuğundan elde edilir. Sütlü tatlılarda, salep, boza, pastalarda, meyve kompostosunda, keklerde, elma turtasında ve dondurmalarda kullanılır. Çubuk halindeki tarçın ıhlamur ve karanfille kaynatılmak sureti ile sıcak bir kış içeceği olarak da kullanılır. 
Tarhun Otu:
Sebze çorbalarında her türlü salata (özellikle yeşil veya domatesli) soslarında, söğüş, omlet, ızgara somon balığı, haşlanmış veya pişirilmiş tavuk, dana ve av etlerinin soslarında kullanılır. Yavan yemeklere çeşni katar.
Yenibahar :
Bezelye tanesi büyüklüğünde, hoş aromaya sahip bir baharattır. Özellikle etli ve zeytinyağlı dolmalarda, genel olarak soslarda, et yemeklerinde, köftelerde ve değişik tatlılarda kullanılır.
Zahter:
Zahter özel olarak yetiştirilen bir kültür ürünü olmayıp yabani olarak kendiliğinden yetişir. Çimenlik tarla kenarlarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki karınca yuvalarının üstünde hayat bulur. Zahter içecek çay ve kahvaltılık olarak tüketimin yanında karışımlar yapılarak çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Taze olarak salatası yapıldığı gibi çeşitli baharatlar karıştırılarak kahvaltıda da kullanılır. Kahvaltılık zahtere; kavrulmuş nohut, leblebi, melengiç (yabani antep fıstığı), kavun ve karpuz çekirdeği, buğday, mayana (rezene), kimyon, sumak, susam, biber, tuz gibi baharatlar ilave edilerek toz haline getirilir. Bu karışım kahvaltıda zeytinyağıyla birlikte tüketilir.
Zencefil:
Özel bir tadı vardır. Unlu, yumurtalı beyaz soslarda bir çay kaşığının yarısı kadar kullanılır. Tatlılara, bazı kuru pastalara, kurabiyelere konulur. Salep piştikten sonra tarçın ile beraber üzerine dökülür. Ihlamurla karıştırıldığında soğuk algınlığının ve öksürüğün en iyi ilacıdır. Bazı etli dolmalara konulur, ızgara etlerine pişmeden önce serpilir.
Zerdeçal:
Baharat olarak kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Balık çorbası, pilav, hardal sosu yapımında, köri sosunda, mayonezde, tereyağı ve peynirlerde söğüş ve çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır.
Mahlep :
Acı bademi andıran davetkar bir kokusu vardır. Keklere, çöreklere, kuru pastalara ilave edilerek kullanılır.


Etiketler : Baharatlar Hakkında